Dit is waarom je een online verdienmodel wilt hebben + praktische voorbeelden.

Een online verdienmodel opzetten

Steeds meer coaches en therapeuten en andere ondernemers die mensen helpen ontdekken de voordelen van een online verdienmodel. Niet alleen omdat het extra inkomsten oplevert, maar ook vanwege de flexibiliteit, schaalbaarheid en het grotere bereik. In dit artikel ontdek je waarom een online verdienmodel interessant is, welke opties er zijn, deel ik mijn ervaringsverhaal met je en vertel ik je hoe je succesvol een online verdienmodel opzet.

Waarom een online verdienmodel voor coaches en therapeuten?

Op 1 maart 2020 opende ik na drie jaar een coachpraktijk aan huis vol trots mijn eigen praktijkruimte. Op 9 maart kwamen de eerste corona maatregelen in ons land en al snel ging ons land op slot. 

Met kosten voor de huur van mijn praktijkruimte baalde ik onwijs van deze sluiting. Maar ik besloot direct in actie te komen. Ik ging aan de slag met een online training voor hoogsensitieve kinderen.  Om dit te promoten besloot ik een masterclass te geven waar in korte tijd 100 deelnemers stonden ingeschreven!

In die eerste maand verkocht ik 25 trainingen met een inkomen van net geen 7500 euro.

Dat smaakte naar meer! Ik besloot nog twee trainingen aan te bieden. En ging online coachen waardoor tijd, oppas en afstand geen rol meer speelden.  Mijn bereik kwam ineens tot heel Nederland en later ook België. 

Ik verdiende in de corona periode meer dan ik ooit had gedaan en de enthousiaste reacties bleven komen.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Ik deel aan het eind van dit artikel over mijn nieuwste programma waarin ik je van A tot Z ga helpen met het opzetten van een online verdienmodel. Merk jij nu ook dat je het lastig vindt om een online verdienmodel op te zetten, je bent niet alleen! Daarom heb ik het kickstart jouw online verdienmodel groepsprogramma opgezet waarin wij samen in 4 maanden jouw online verdienmodel van idee tot verkoop gaan opzetten. Er zijn slechts 10 plekken beschikbaar. Hier vind je meer informatie voor de groep die 1 april start en ontvang je een lekkere korting!

De voordelen van een online verdienmodel

Je bereikt meer klanten

Wanneer je online werkt, ben je niet beperkt tot je lokale omgeving. Dit betekent dat je klanten door heel het land (en daarbuiten) aantrekt. Hierdoor vergroot je je potentiële klantenkring en krijg je de kans om met mensen te werken die echt bij je passen.

Veel ouders vonden het bij mijn online trainingen fijn dat ze het op eigen tempo en op een zelfgekozen moment konden volgen. Ze hoeven er de deur niet voor uit dus een auto of oppas is niet nodig.

Meer vrijheid en flexibiliteit

Met een online verdienmodel bepaal je zelf je werktijden en de locatie waar je werkt. Of je nu vanuit huis wilt werken of liever op een tropisch eiland zit, zolang je internet hebt, kun je je bedrijf draaiende houden. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privéleven.

Zelf heb ik uiteindelijk een ruimte gekozen waar ik twee dagen kon huren. “Daardoor kon  ik de andere dagen vanuit huis werken”. Voor een online onderneming heb je geen praktijkruimte nodig en werk je makkelijk vanuit huis.

Het is schaalbaar: meer verdienen zonder extra uren

Een van de grootste voordelen van een online verdienmodel is dat je niet gebonden bent aan een uurtarief. Door groepsprogramma’s, cursussen of masterclasses aan te bieden, kun je meerdere klanten tegelijk helpen. Zonder dat je meer uren hoeft te maken. Zo groeit je inkomen door zonder dat je agenda overloopt.

Vanaf het moment dat ik met een online aanbod ben gaan werken is mijn inkomen gestegen terwijl mijn uiteindelijke werkuren gedaald zijn. Die combinatie maakt dat ik meer vrijheid in mijn werk ervaar en dat is mij heel veel waard.

Je hebt lagere kosten en hogere winst

Je bespaart op kosten zoals reiskosten, kantoorruimte en andere vaste lasten. In plaats daarvan kun je investeren in de juiste online tools en marketing om je bereik en impact te vergroten.

Het klopt dat je met online ondernemen te maken hebt met andere tools maar deze kosten wegen niet op tegen het huren van een praktijkruimte. In mijn geval:  ik had de meeste tools al in gebruik genomen voordat ik echt met een online verdienmodel ging werken.

Extra inkomstenbronnen

Naast je reguliere coaching- of therapie sessies kun je digitale producten zoals online cursussen, e-books of lidmaatschappen aanbieden. Dit creëert een extra inkomstenstroom. Daardoor ben je niet volledig afhankelijk  van je 1-op-1 sessies. Hierdoor kun je sneller extra inkomen genereren in jouw onderneming.

Je online aanbod kan je in veel gevallen (gedeeltelijk of volledig) laten draaien zonder dat daar jouw tijd van gevraagd wordt. Daarnaast kan je meerdere klanten tegelijkertijd bedienen, dit maakt dat je inkomen omhoog gaat zonder meer uren te werken.

De beste 4 verdienmodellen voor coaches en therapeuten

Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen als coach,therapeut of andere ondernemer gericht op het helpen van mensen. De keuze hangt af van jouw expertise, doelgroep en voorkeuren. 

Hieronder een aantal mogelijkheden met voorbeeld om je op weg te helpen

1. Online coaching of therapie

Je kunt individuele sessies aanbieden via Zoom, Google Meet of een ander platform. Dit werkt hetzelfde als een fysieke sessie, maar dan online.

Voorbeeld: Een stresscoach die 1-op-1 trajecten aanbiedt voor ondernemers met burn-outklachten. Hij plant wekelijkse Zoom-calls waarin hij zijn cliënten begeleidt met persoonlijke oefeningen en adviezen.

Dit is direct ook super slim om in groepsverband aan te bieden. De kosten voor het aanbod kunnen dan iets naar beneden zijn wat voordelig kan zijn voor je klant. Maar onderaan de streep houd jij meer over, omdat er meer deelnemers tegelijk in kunnen stappen. Daarnaast bespaar je tijd door ze in een groepssessie op weg te helpen.

2. Online cursussen en programma’s

Door  DIY (zelfstudie) cursussen te ontwikkelen in een online leeromgeving met video’s, werkboeken en opdrachten, bied je je klanten de mogelijkheid om in hun eigen tempo te leren. Daarnaast kun je live webinars of workshops organiseren met interactieve Q&A-sessies om toch in verbinding te blijven met je klant.

Voorbeeld: Een voedingsdeskundige die een online cursus maakt over voedzaam eten. De cursus bevat videolessen, een digitaal receptenboek en wekelijkse opdrachten waarmee deelnemers zelfstandig aan de slag kunnen. Een keer per maand heeft ze een online Q&A-sessie gepland waar de deelnemers vragen kunnen stellen en ze direct antwoord krijgen. Zodra de cursus als online verdienmodel staat heeft ze er maandelijks slechts 1 uur werk aan.

3. Membership

Met een lidmaatschapsmodel zoals een membership creëer je een exclusieve community. Hierin krijgen leden toegang tot waardevolle content, groepscoaching en netwerkmogelijkheden. Dit zorgt voor een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom.

Voorbeeld: Een mindfulnesscoach die een online membership opzet waar leden toegang krijgen tot maandelijkse meditaties, live groepssessies en een besloten community voor support en inspiratie.
Ik ben sinds november 2024 bezig met het opzetten van een membership omgeving. Hierin vinden deelnemers tegen een kleine vergoeding heel veel informatie over verschillende online tools waar je als ondernemer mee kan werken. Ze kunnen mij wekelijks hun vragen stellen. Hier vraag ik maandelijks een relatief kleine vergoeding voor. Maar buiten het maandelijks aanvullen van de kennisbank kost dit mij minimaal tijd. En dat terwijl ik veel ondernemers tegelijkertijd kan helpen om hun onderneming slimmer en met tijdwinst in te richten. Dit is een fijn online verdienmodel om naast mijn ander aanbod te hebben.

4. E-books en digitale producten

Heb je veel kennis over een specifiek onderwerp? Dan kun je e-books, checklists of andere digitale producten maken en verkopen. Dit is een laagdrempelige manier voor cliënten om kennis met jouw methode te maken en voor jou een mooie eerste opstap naar een online verdienmodel.

Voorbeeld: Een loopbaancoach die een e-book schrijft over het ontdekken van je droombaan. Dit e-book bevat praktische oefeningen en wordt via haar website verkocht voor een eenmalig bedrag.

Mijn eerste online product was een checklist waar ouders konden bekijken of hun kind mogelijk hoog sensitief is. Deze checklist stond op mijn website en deelde ik op mijn socials. Hij is in 2 jaar tijd 387 keer ingevuld.

Hoe zet ik als coach of therapeut een online verdienmodel op?

Een goed online verdienmodel draait niet alleen om het verkopen van je diensten of producten. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen en het bieden van waarde. Dit is een ideaal moment om je volgers en klanten toe te laten groeien naar jouw belangrijkste (en hoogst geprijsde) aanbod. Hier zijn een paar essentiële stappen:

1. Ken je doelgroep

Weten wie je wilt helpen en met welke specifieke problemen, is echt belangrijk. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je je aanbod daarop kunt afstemmen.

2. Kies het juiste platform

Er zijn veel platforms beschikbaar voor coaching, cursussen en lidmaatschappen. Doe onderzoek en kies een platform dat bij jouw werkwijze past. Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken plan dan een oriëntatie call in, ik denk graag even met je mee.

Huddle is hiervoor goed geschikt en eenvoudig in gebruik maar er zijn meer (en goedkopere) opties waar ik je graag over adviseer.

3. Investeer in marketing

Een professionele website en een sterke aanwezigheid op social media zijn onmisbaar. Daarnaast is e-mailmarketing een slimme manier om in contact te blijven met je (potentiële) klanten.
Zelf gebruik ik al jaren (dus ook in de tijd van mijn coachpraktijk) Mailblue. Deze tool is het meest uitgebreid en heeft veel integratie opties met andere tools. Ideaal voor als je echt wilt doorgroeien. Mailerlite is een prima goedkoper alternatief.

4. Maak waardevolle content

Mensen kopen niet zomaar iets. Door waardevolle gratis content te delen zoals blogs, podcasts of video’s, bouw je vertrouwen op en laat je zien dat je expertise hebt.

Zelf ben ik zowel bij mijn coachpraktijk als in mijn huidige onderneming altijd actief geweest met bloggen, verzenden van e-mails en op Instagram (met mijn praktijk ook op Facebook, inmiddels niet meer).

Natuurlijk verwerk je hier altijd een call to action in zodat jouw leads of klanten tot kopen overgaan.

5. Bouw een community

Mensen zoeken verbinding en willen zich ergens thuis voelen. Door een veilige en ondersteunende online community te creëren, zorg je ervoor dat je cliënten betrokken blijven.

Toen ik mijn coachpraktijk had, was er een gratis Facebookgroep die ik opgericht had. Na 1,5 jaar zaten hier 2500+ mensen in. Dit was een waardevolle plek voor voornamelijk moeders die hun ervaringen en worstelingen deelde over een gezin met een hoog sensitief kind. Voor mij de ideale plek om ze met gratis hulp en producten warm te maken voor een betaalde samenwerking.

Het is dus super slim om een online community te bouwen als je werkzaam bent als coach of therapeut!

6. Zorg voor een sterke online aanwezigheid

Een goede website, professioneel beeldmateriaal en actieve social media-kanalen zorgen ervoor dat je zichtbaar en aantrekkelijk bent voor je doelgroep

Door dagelijks actief te zijn en ook over mezelf en mijn dagelijks leven te delen hebben mensen snel het gevoel mij te kennen waardoor ze sneller geneigd zijn een aankoop te doen.

Wil jij meer weten over hoe je processen beter kan automatiseren? Lees dit artikel.

Belangrijke aandachtspunten

Voordat je start met een online verdienmodel, is het belangrijk om een paar zaken goed te regelen:

  1. Privacy en vertrouwelijkheid: Zorg ervoor dat je een veilige online omgeving biedt, vooral als je werkt met persoonlijke of gevoelige informatie. Geef duidelijk aan wat de groepsregels zijn en wat er gebeurt wanneer er niet aan gehouden wordt.
  1. Technologische vaardigheden: Als je niet technisch onderlegd bent, overweeg dan om samen te werken met een expert die je kan helpen bij de technische kant van je online aanbod. 

Het is zo belangrijk dat die achterkant goed staat zodat je er zo min mogelijk tijd aan kwijt bent maar er ook het meeste plezier uit haalt.

Plan een gratis oriëntatiecall in zodat ik kan meedenken en we kunnen bekijken wat je zelf en wat mijn team eventueel voor je kan doen. 

Een online verdienmodel biedt tal van mogelijkheden om meer vrijheid, flexibiliteit en financiële stabiliteit te creëren in jouw onderneming. Door een strategie te kiezen die bij jou en je doelgroep past, kun je een duurzaam online verdienmodel opbouwen. 

Wil jij hiermee aan de slag? Begin dan vandaag nog met het uitdenken van jouw eerste digitale aanbod en zet de eerste stap naar een toekomst waarin jij minder afhankelijk bent van je agenda.

Merk je dat je het lastig vindt om een online verdienmodel op te zetten, je bent niet alleen! Daarom heb ik het kickstart jouw online verdienmodel groepsprogramma opgezet waarin wij samen in 4 maanden jouw online verdienmodel van idee tot verkoop gaan opzetten. Hier vind je meer informatie voor de groep die 1 april start en ontvang je een lekkere korting!